DIY Painted Kitchen Cabinets

KITCH MAKEOVER 9
Lyerja e Dollapave te Kuzhines

The “ugly kitchen” makeover project is finally over and I am sure that you want to look at those AFTER pictures without reading a long post; so, there you go:

Projekti i “kuzhines se shemtuar” me ne fund perfundoi dhe jam e sigurt se doni t’i shihni ato fotot e mara PAS perfundimit para se te filloni te lexoni textin e gjate te postit, andaj ja dhe fotot e kuzhines PARA dhe PAS transformimit:

BEFORE KITCHEN
AFTER KITCHEN
IMG_3242
KITCHEN MAKOVER 2

The look of my summer house kitchen has bothered me for years. Year after year the look of this kitchen became more boring and depressing, but this year I just could not look at those kitchen cabinets anymore. Instead of choosing the expensive route of replacing the kitchen, I decided to paint the cabinets and see how it turns out. I had successfully painted some pieces of furniture and I knew I could paint those cabinets too.

Pamja e kuzhines sime verore me ka penguar per shume vite. Vit pas viti pamja e saje behej edhe me e merzitshme dhe depresive, por kete vite une arijta ne piken ku nuk mund t’a duroja fare dukjen e saje. Ne vend se te beja ndrimin komplet te dollapave te kuzhines dhe te beja shpenzime te medha, une vendosa qe t’i ngjyrosi ato dhe te shof se si do te duket kuzhina pas nje intervenimi te tille. Edhe me pare kam ngjyrosur mobilje te ndryshme dhe e dija se do ti ngjyrosja mire edhe keta dollapa.

It took me more than a week to complete the project but I was supper happy with the new look of my kitchen. I was not happy though with the quality of the finish I got, but for that I have to blame the not so quality paint that I was using.

Me eshte dashur me teper se nje jave qe t’a perfundoi kete projekt por ne fund u ndava shume e kenaqur me dukjen e re te kuzhines sime. Nuk isha edhe aq e kenaqur me rezultatin e finishit te ngjyres se aplikuar por per kete fajin me duhet t’ja le kualitetit te ngjyres te cilen e kam perdore.

If I had used paint sprayer, it would likely have given me a very smooth finish, but I did not have one, so I used a brush for priming and a regular foam roller for painting and this technique left me with some noticeable brush marks on the upper cabinets. For the lower cabinets I used a roller for both priming and painting, and the result is much better.

Poqese e kisha perdore aparatin sprej per applikim te ngjyres mesiguri se do te arija nje finish shume me te lemuar, por nuk e pata nje aparat te tille, andaje perdora furq per aplikimin e dores se pare dhe roller shpuze per aplikimin e ngjyres me baze ujore. Si pasoje e perdorimit te brushes, tani dollapet e siperme kane shenja te dukshme te brushes gje qe nuk duket edhe aq hijshem. Ne dollapet e poshtme kam perdor rollerin e shpuzes ne te dy applikimet dhe rezultati eshte shume me i mire, andaje rekomandoj qe nese e ndonjehere vendosni qe ti lyeni dollapat e kuzhines e beni ate vetem me roller shpuze.

KITCHEN MAKOVER

KITCHEN MAKEOVER 6

The backsplash tiles in this kitchen were another bothersome feature so I used moisture resistant wallpaper (for kitchens and baths) and completely covered the tiles. The result is amazing. The white wallpaper with some coffee themed writing on it has given this kitchen a whole new look which is also fun and welcoming. Using a moisture resistant wallpaper as a backsplash is a good solution when you want a quick fix or a new kitchen look. Especially is good for renters as it can be easily removed when moving out.

Dukja e pllakave te kuzhines gjithashtu ka qene nje element shtese qe me ka penguar vizuelisht andaje edhe vendosa qe te intervenoj edhe aty, gjithnje duke u perkujdesur qe t’i mbaje shpenzimet ne minimum. Siper pllakave vendosa tapet qe eshte rezistuese ndaje lageshtise dhe aplikohet ne muret e banjove dhe kuzhinave, dhe eshte nje zgjidhje e mire kur deshironi nje permirsim te shpejte vizuel ne kuzhinen t’uaj dhe posaqerisht eshte i mire per ata qe jane qiragjinje sepse hiqet shpejte dhe lehte kur e leshoni banesen.

To achieve a complete new look I also replaced some of the hardware on the lower cabinets and added a seagrass rug on the floor, and I am over the moon satisfied with the way it turned out.

Qe t’a kompletoja pamjen, ndryshova gjithashtu edhe dorezat e dollapeve te poshtme si dhe shtrova nje tepih nga bari i detit dhe jame me se e kenqaur me pamjen e arijtur.

Now I let you look at more pictures which, in the absence of my lovely camera, I had to take them with my I phone.

Tani do te ju le qe te shiqoni fotot te cilat, ne mungese te foto kameres, jane mare me I phone.

Enjoy the pics and do not hesitate to write to besagmblog@gmail.com if you have a design dilemma. I may help you make your place be admirable by you and others.

Kenaquni me pamjet nga fotot dhe mos hezitoni te me kontaktoni ne besagmblog@gmail.com per dizajnimin ose redizajnimin e juj te radhes. Une do te perpiqem te ju ndihmoj qe ta beni hapsiren e juaj te admiruar nga ju vet dhe te gjithe tjeret.

KITCHEN MAKEOVER 8

KITCHEN MAKEOVER 7

KITCHEN MAKEOVER 2
IMG_3242

KITCHEN MAKOVER

KITCHEN MAKOVER 2

KITCHEN MAKEOVER 8

KITCHEN MAKEOVER 7

KITCHEN MAKEOVER 6

KITCHEN MAKEOVER 5

KITCHEN MAKEOVER 2

KITCHEN MAKEOVER 10

Thank you for visiting.
Ju faleminderit per viziten.

Besa

3 thoughts on “DIY Painted Kitchen Cabinets

  1. Super gorgeous! I love the lighter feel. Seems like you just filled the room with sunshine! Thanks for sharing with SYC.
    hugs,
    Jann

  2. Love it!!! It really makes a huge difference…getting ready to redo mine…just haven’t had time…Thanks for the tip on using roller. Miss you at the Share it One More Time Party!

    1. Thank you Tammy for taking time to read the post and for your sweet comment. Lately, I have been lazy with posting and participating in linkies, however I will make sure to start linking at Share it One More Time Party as it was always fun participating and because you are such a great host.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: